Blijf op de hoogte

Het verschil tussen een openbare parkeergarage en een stallingsgarage

Er zijn verschillende soorten parkeergarages die aan bepaalde normen voldoen. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een openbare parkeergarage en een stallingsgarage.

Typen parkeervoorzieningen NEN 2443

Er is door NEN een norm vastgesteld voor verschillende typologieën van parkeervoorzieningen. Er zijn drie typen vastgesteld aan de hand van het praktijkgebruik:

Stallingsgarage

Parkeervoorzieningen met maximaal 80 plaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor vaste gebruikers met een vaste plaats.

Niet-openbare parkeergarage

Parkeervoorzieningen voor overwegend vaste gebruikers (meer dan 80%) met zwerfplaatsen. Voorzieningen die vooral bij kantorenlocaties voor zullen komen.

Openbare parkeergarage

Parkeervoorzieningen voor algemeen gebruik met weinig vaste gebruikers. Hierbij is ook de bijzondere categorie 'openbaar intensief' toegevoegd. Dit zijn bijvoorbeeld voorzieningen waarbij elke gemiddelde plaats meer dan vier keer per dag wisselt of voorzieningen waarbij een deel van de klanten winkelwagens, rolstoelen, bagagekarren en dergelijke hanteert.

Het verschil tussen stallingsgarage en een parkeergarages ligt dus met name in het feit dat in een stallinggarage vooral mensen verblijven die bekend zijn met de situatie en dat de oppervlakte relatief klein is. Parkeergarages zijn onderdeel van het gehele verkeersbeleid van een gemeente. Hierbij zijn dus niet alleen locatie en capaciteit, maar ook bijvoorbeeld de gemiddelde parkeertijd van belang in het ontwerpstadium. Wil je hier meer informatie over of een parkeergarage bouwen? Neem dan contact met ons op!