Terug naar overzicht 02 oktober 2017

De mogelijkheden voor gevels van parkeergarages

Naast de basisoplossing van EZ Park zijn er eindeloze variaties te bedenken om de parkeergarage de uitstraling te geven die past bij uw omgeving, u als gebruiker en/of de filosofie van het bedrijf. Om tot een unieke, op maat gemaakte totaaloplossing te komen, wordt er samengewerkt met een vaste architect die ervaring heeft met het bouwsysteem. Daarnaast kan er gekozen worden uit gevelontwerpen die al zijn gerealiseerd.

Standaard gevel voor de EZ Park parkeergarages

De EZ Park parkeergarages zijn standaard voorzien van een verzinkt stalen spijlenhekwerk op de verdiepingen. Hiermee wordt voldaan aan het bouwbesluit, is natuurlijke ventilatie mogelijk en wordt een strakke belijning gecreëerd in de gevel. Net als bij de staalconstructie is gekozen voor blank verzinkt staal vanwege een optimale bescherming tegen weersinvloeden, de lange levensduur, het lagere milieueffect dan bij een verfsysteem en het onderhoudsarme eindresultaat.
gevel-parkeergarage-verzinkt-stalen-spijlenhekwerk

Houten lamellen en begroeiing

Voor de Wageningen University & Research is een krachtige en duurzame façade tot stand gekomen, dat past in de filosofie van de campus. Het onregelmatig dambord van inheemse begroeiing en houten lamellen is een synergie tussen ecologie en architectuur. De strakke lamellen van onbehandeld Accoya hout zijn onderhoudsarm en voorzien het gebouw van een goede doorstroming van buitenlucht. De beplanting op staalmatten versterkt de biodiversiteit, maar zal tevens verkeersgeluid dempen, fijnstof binden en zuurstof produceren.
gevel-parkeergarage-hout-beplanting

Geperforeerde staalplaat

De parkeergarage bij Vanderlande Industries in Veghel is gelegen op een industrieterrein. Voor de uit het zicht gelegen gevel is gekozen voor de basisoplossing, maar in de voorgevel worden de auto’s onttrokken aan het zicht door een geperforeerde aluminium puntprofielplaat. Horizontale belijning verfijnt het gevelbeeld op subtiele wijze. De open hoeken zijn in de oranje bedrijfskleur geschilderd en dienen ter oriëntatie.
gevel-parkeergarage-aluminium-puntprofielplaat


Metselwerk en polycarbonaat

Bij Eindhoven Airport speelde de zichtbaarheid een belangrijk rol voor parkeergarage P4. Om bezoekers van de luchthaven de parkeergarage aan het einde van de boulevard moeiteloos te laten vinden, is het hoofdtrappenhuis uitgevoerd als baken. Grafietzwart metselwerk steekt af tegen de zomerse en winterse luchten en de 13 meterhoge lichtkoker van polycarbonaat op de kop trekt de aandacht in de avonduren.
gevel-parkeergarage-metselwerk-polycarbonaat

Metselwerk, rvs kabelnet, polycarbonaat en zonnepanelen

Voor drie woonblokken op Strijp-S is een langgerekte parkeervoorziening gerealiseerd die de gebouwen met elkaar verbindt. Conform het stedenbouwkundig plan zijn de woonblokken als staand metselwerk volumes uitgevoerd en de parkeergarage als liggend metselwerk volume. Iedere gevel is vervolgens benaderd vanuit de invloeden uit de omgeving. Ter plaatse van de binnentuinen van de woonblokken is het metselwerk verfraaid met een architectonisch schilderij van metselwerk verbanden. Op de kopgevels, waar de entrees zijn gelegen, is de gevel opengewerkt en voorzien van een verdiepingshoog rvs kabelnet, waardoor het gebouw kan ventileren. De langsgevel, parallel aan het treinspoor, bestaat uit een translucent projectiescherm, waarop geluidgestuurde lichteffecten de aandacht trekken van vluchtige passanten. Bovenop de parkeergarage geven zonnepanelen beschutting voor de auto’s en wordt energie opgewekt voor de woningen.
gevel-parkeergarage-metselwerk-rvs-kabelnet-polycarbonaat
gevel-parkeergarage-metselwerk


Begroeiing langs spandraad

Op de nieuwe Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven komt een vijf verdiepingenhoge parkeergarage te liggen in de ecologische hoofdstructuur van het Groene Woud. Om de parkeergarage op te laten gaan in haar omgeving worden rvs spandraden van onder tot boven gespannen en begroeid met klimplanten. Boven de hoofdentree voor auto’s en voetgangers hangt een verzinkt stalen kader waartussen canvas wordt gespannen. De campus kan hier nieuwe ontwikkelingen promoten op groot scherm.
gevel-parkeergarage-rvs-spandraad-begroeiing

Aandachtspunten bij gevels voor parkeergarages

Belangrijk bij het gevelontwerp van parkeergarages is natuurlijke ventilatie. Een parkeergarage natuurlijk ventileren is goedkoper en duurzamer dan mechanisch ventileren. Natuurlijke ventilatie is mogelijk door slechts een gedeelte van de gevel te bekleden, te kiezen voor materialen met perforaties of zodanig te detailleren dat buitenlucht door de gevel kan stromen. Andere facetten die van belang kunnen zijn bij het gevelontwerp zijn de mate van transparantie, zichtbaarheid vanuit de omgeving, vandaalbestendigheid, overklauterbaarheid en duurzaamheid.

Wilt u meer weten over de bestaande mogelijkheden voor gevels van parkeergarages of bent u op zoek naar een oplossing op maat? Neem dan contact met ons op!