Duurzame toepassingen

Duurzame toepassingen bij het ontwerpen en bouwen van bovengrondse parkeergarages

Een bovengrondse parkeergarage van EZ Park is duurzaam en toekomstbestendig. We realiseren onze parkeergarages altijd op een duurzame wijze en houden steeds rekening met materiaalgebruik, logistiek, onderhoud en toepassingen. Iedere parkeergarage is naar eigen wens en budget vorm te geven en te voorzien van diverse duurzame toepassingen. Voorbeelden van duurzame toepassingen bij het ontwerpen en bouwen van onze bovengrondse parkeergarages zijn:

Hemelwaterinfiltratie

In de meeste gevallen komt het regenwater in het riool terecht. Maar steeds vaker kiest men voor hemelwaterinfiltratie, oftewel het afkoppelen van regenwater waardoor het water op eigen terrein wordt benut. Een duurzame en verantwoorde wijze van hemelwaterafvoer, eenvoudig toegepast in het ontwerp en bouw van onze parkeergarages door middel van waterdoorlatende bestrating, infiltratiekratten of infiltratieriolering.

Slim (led)verlichtingssysteem

In al onze parkeergarages passen we ledverlichting toe. Toen de LED-lamp enkele jaren geleden werd geïntroduceerd had men nog twijfel over de duurzame mogelijkheden van de verlichting, maar tegenwoordig is iedereen overtuigd en scheelt het behoorlijk in de kosten. Daarbij maken we gebruik van een slim ledverlichtingssysteem. De lichten in de garage worden geactiveerd door middel van bewegingssensoren, zodra er geen personen aanwezig zijn in de garage dimt het licht automatisch naar 10 procent. Dit systeem is inmiddels de standaard geworden voor al onze garages.

Oplaadpunten elektrische auto's

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Wanneer je elektrisch gaat rijden zal je de auto vanzelfsprekend ook moeten opladen, voldoende aanbod van oplaadpunten is hierbij van belang. Door de stijging van elektrisch rijden neemt de vraag naar oplaadpunten ook bij de opdrachtgevers van onze parkeergarages toe. In onze flexibele design en build concepten geven we hier invulling aan.

Gevelgroen en natuurlijke ventilatie

Er zijn variaties op vormen, kleuren en materialen ten opzichte van de vormgeving van de garage, maar ook het toepassen van bijvoorbeeld groene gevels. Door de parkeergarage duurzaam te ontwerpen én een mooie, groene uitstraling te geven wordt extra waarde toegevoegd voor de omgeving. Bijvoorbeeld de eerder gerealiseerde parkeergarages P1 Radix en Plus Ultra op de Wageningen University & Research campus zijn klimplanten en zeer duurzaam Acoya hout toegevoegd om de groene identiteit van de campus te benadrukken. De klimop zal zich omhoog werken tegen de stalen draadmatten. Hierdoor wordt tevens het verkeersgeluid gedempt, lucht gezuiverd en zuurstof geproduceerd.

Thermisch verzinkt staal

Voor onze parkeergarages maken wij gebruik van thermisch verzinkt staal. Thermisch verzinken is de meest efficiënte manier om staal te beschermen tegen corrosie. Het is een onderhoudsvrije beschermingsmethode en heeft ook een milieuvriendelijk effect. Er is heel weinig zink nodig om 1.000 kg staal voor meer dan 60 jaar tegen roest te beschermen zonder onderhoud.

Integratie van zonnepanelen

Door middel van het integreren van zonnepanelen in de gevel of deze toe te passen op het dak kan een energiestation gerealiseerd worden. De opgewekte energie kan bijvoorbeeld via laadpalen worden geleverd aan elektrische voertuigen maar ook kan het benut worden om de parkeergarage en het bijbehorende (woon)gebouw te verlichten of te verwarmen. Het toepassen van zonnepanelen levert een grote bijdrage aan de reductie van CO2-uitstoot , waardoor duurzaamheidsdoelstellingen en certificering (BREE AM) gemakkelijk worden behaald. Daarenboven zijn er financieel impulsen (ROI) én een positief imago.

Natuurinclusief bouwen

Door onze parkeergarage natuurinclusief te bouwen laten we het bouwwerk bijdragen aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Dit verhoogd de kwaliteit van de totale leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan groene gevels of nestkasten voor vogels in de gevel.

Fietsenstalling

Naast alle duurzame toepassingen is er ook steeds meer aandacht voor onze fietsenstallingen in en bij onze parkeergarages. Denk daarbij ook aan andere voorzieningen, zoals snelladers voor elektrische fietsen en speedpedelecs of leenfietsen. De verhoudingen zijn aan het verschuiven.

Meer referenties?

Wil je meer weten over onze duurzame parkeergarages? Bekijk onze referenties!